Kan basıncını düşürmede büyük etkisi olan bir “içerik”in tanıtımını yapıyorlar

Tuz tüketiminin azaltılması, hipertansiyonun önlenmesi ve yönetimi için temel önerilerden biridir. Daha az yaygın ama çok önemli olan tavsiyeler şunlardır: potasyum alımını artırınkan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

Kötü haber şu ki nüfus düzeyinde iki kuraldan hiçbiri karşılanmıyor: Arjantin’de tüketiliyor sodyumun iki katından fazla (esas olarak gıdalara eklenen tuz ve ultra işlenmiş ürünlerdeki “gizli tuz”) ve biraz daha fazlası Potasyum alımının yarısı tavsiye edilen.

Bu dengesizlik (kötülerin çoğu, iyilerin azı) kalp krizi, felç riskinin artması ve erken ölüm.

İyi haber şu ki, bilimsel kanıtlar küçük bir değişikliğin önemli bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor: Sodyum klorürün (sofra tuzunun ana bileşeni) bir kısmının sodyum klorürle değiştirildiği tuzların kullanımı. Potasyum her iki sorunu da çözer. bir kere.

Video

Bu bileşenin kan basıncını düşürmede büyük etkisi vardır, bu nedenle hipertansif hastalar için ilginç bir bilgidir.

Önerileri güncellemek için arayın

Uluslararası bir uzman grubu dergide bir makale yayınladı HipertansiyonAmerikan Kalp Derneği’nden (AHA), yüksek tansiyon (HTN) tedavi kılavuzlarına potasyumla zenginleştirilmiş tuz önerilerinin dahil edilmesi çağrısında bulunuyor.

“Mevcut çok sayıda kanıt göz önüne alındığında, dünya çapında artan kontrolsüz yüksek tansiyon oranlarına değinmeye yardımcı olmak için tuz yerine kullanılan maddeleri tedavi kılavuzlarına dahil etmenin zamanının geldiğine inanıyoruz. önlenebilir ölümleri azaltmak“dedi yazarlar.

Bu, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Japonya, Güney Afrika ve Hindistan’dan gelen ve son on yılda hipertansiyon tedavisi için yayınlanan 32 farklı kılavuzu inceledikten sonra bazı istisnalar dışında şu sonuca varan bir grup araştırmacıdan oluşmaktadır: “mevcut klinik kılavuzlar şunları sunmaktadır: öneriler eksik ve tutarsız Bu tuz ikamelerinin kullanımı hakkında.

Yüksek tansiyona bağlı ölümlerin yüzde 20’sinin aşırı tuz tüketimiyle ilişkili olduğu tahmin ediliyor. Sonuç olarak şunu tavsiye ettiler “güçlü” Potasyumla zenginleştirilmiş tuz ikamelerinin kullanımını da içerecek şekilde önerilerini “mümkün olan en kısa sürede” gözden geçirmek için klinik kılavuzlar geliştiren kuruluşlar.

Tuz ikamelerinin kullanılması tavsiyesinin dahil edilmesini istiyorlar. Fotoğraf Shutterstock.

Yazarlar arasındaki tartışma, klinik kılavuzların güncellenmesi olasılığını belirledi. “tutarlı tavsiye” Hipertansiyonun kontrolü için potasyumla zenginleştirilmiş tuzun kullanımı üzerine.

Tartışmayı başlatmak ve potasyumla zenginleştirilmiş tuzun kullanımının Hipertansiyonu olan tüm hastalara %75 sodyum klorür ve %25 potasyum klorür önerilmeli, ilerlemiş böbrek hastalığı olmadığı sürecepotasyum takviyesi kullanıyor, potasyum tutucu diüretik kullanıyor veya başka bir kontrendikasyonu var.”

Aşırı tuz tüketiminden kaynaklanan ölümleri önleyin

“Dünya normal tuz kullanımından potasyumla zenginleştirilmiş tuza geçiş yaparsa, Milyonlarca felç ve kalp krizinden kaçınılacaktı her yıl çok iyi bir hızda ve düşük maliyetle” diye vurguladılar.

“Bu önerinin dahil edilmesi, 2023 arteriyel hipertansiyon yönetim kılavuzunda, sodyum açısından zengin bir diyet tüketen hipertansiyonlu yetişkinlere iyi bir düzeyde tavsiye edildiğini belirten Avrupa Birliği gibi diğer önde gelen toplumların eğilimini takip etmektedir. Kan basıncını ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için sodyum klorürün bir kısmının potasyum klorürle değiştirilmesi,” dedi. Zurna Araştırmaya katılmayan Arjantin Arteriyel Hipertansiyon Derneği (SAHA) üyesi Marcelo Choi.

Ayrıca bu gazeteyle diyalog halinde olan, Emory Üniversitesi (Amerika Birleşik Devletleri) Tıp Bölümü’nde profesör olarak çalışan ve Uluslararası Hipertansiyon Derneği üyesi olan Arjantinli César Romero, aşağıdaki önerilere yer verilmesi gerektiğini düşündü: Potasyumla zenginleştirilmiş tuzların kullanımı “Bir halk sağlığı önlemi olmalı”.

“Sofra tuzuyla karıştırılmış potasyum tuzlarının takviye edildiğine dair çok güçlü kanıtlarımız var. karlı“dedi AHA dergisinde yayınlanan çalışmaya da katılmayan Romero.

Danışılan uzmanlar, tavsiyeyi destekleyen çok sayıda kanıt arasında, Çin’de yürütülen ve sonuçlarının 2021’de dergide yayınlandığı büyük bir çalışmanın belirleyici olduğunu vurguladı. New England Tıp Dergisi.

Tuz yerine kullanılan bir madde (%75 sodyum klorür ve %25 potasyum klorür) kullanan grupta, genel tuz kullananlarla karşılaştırıldığında, herhangi bir nedene bağlı ölüm %12 oranında azaldı, majör kardiyovasküler olay riski %13 azaldı. Beş yıllık takipten sonra felç riski %14 arttı. Ve bir kan basıncında önemli azalma.

Potasyum açısından zengin gıdaların alımını arttırmayı öneriyorlar. Fotoğraf Shutterstock.

Romero, bu son kanıtın “potasyumla desteklenmiş tuzların halk sağlığı önlemi olarak dahil edilmesi gerektiği gerçeğine karşı artık direnç olmadığı anlamına geldiğini” vurguladı. Bu, “bir zamanlar hipotiroidizmin üstesinden gelmek için tuza iyot klorürün dahil edilmesiyle yapılanla karşılaştırılabilecek kadar büyük bir etkiye” sahip olabilecek “küçük bir değişiklik” olacaktır.

Romero, risk azalmasının yalnızca sodyum miktarının azaltılmasıyla sağlanmadığını özellikle vurguladı. “Gerçekten öyle karı ikiye katlamak“Bir kısmı potasyum klorürle değiştirilerek sodyum miktarı azaltılır, ancak potasyumun da bağımsız bir faydalı etkisi vardır.”

“Tuzun etkilerini basit bir yolla ortadan kaldırabiliriz: Potasyum ekleyerek” diye açıkladı. Mekanizma şu şekildedir: “Vücutta yeterli miktarda potasyum bulunmadığında, sodyum tutan böbrek mekanizmalarıBuna potasyum değiştirme adı verilir (bu, potasyum ‘düğmesi’ olabilir) ve basıncı arttırdığı için zararlı sonuçları vardır.”

Romero, “Çok fazla potasyum yediğimiz zaman” diye devam etti, Bu düğme kapatılır ve böbrek sodyumu elimine etmeye başlar. Yani potasyum katkılı tuzların faydası sadece sodyum miktarını düşürmesinde değil, aynı zamanda potasyumun tuz kaybına yardımcı olmasında da yatıyor.”

“İlaç dışı tedavide az tuzlu beslenmenin yanı sıra şu anda yapılıyor Potasyum alımının arttırılmasına çok fazla önem verilmesiSAHA’nın eski başkanı Marcos Marin, meyve ve sebzelerin altını çizdi.

Potasyumlu tuzlar: tadı ne olur?

Potasyumla zenginleştirilmiş tuz, gıdaları baharatlarken, muhafaza ederken veya üretirken genel tuzun (sodyum klorür) doğrudan yerine kullanılabilir. Yayınlanan incelemenin yazarları Hipertansiyon diğer tuz azaltma stratejileri yiyeceklerin tadını daha az tuzlu hale getirirken çoğu insanın potasyumla zenginleştirilmiş tuza geçiş yaptığını vurguladı algılanamaz.

“Tuz tüketimini azaltma çabalarının yirmi yılı aşkın bir süredir başarısız olmasının ana nedeni istenmeyen tat etkileridir. Hastaların potasyumla zenginleştirilmiş tuz kullanmaya devam etme istekliliği bu engeli ortadan kaldırır, dolayısıyla oyunun kurallarını değiştirebilir.” çalışma liderleri, George Küresel Sağlık Enstitüsü ve UNSW Sidney’den Profesör Aletta Schutte.

Bu bağlamda, arteriyel hipertansiyon konusunda uzmanlaşmış bir doktor ve Buenos Aires Üniversitesi’nde profesör olan Choi, tuzun en önemli özelliklerinden birinin tuz olduğu göz önüne alındığında, tüketiciler tarafından kabul edilmesinin önemli bir husus olduğunu vurguladı. lezzetlilik (yani yemeğin lezzetini öne çıkarır)”.

Ve daha az tuzlu yemek gibi önlemlere bağlı kalmanın zor olduğu konusunda Schutte ile aynı fikirdeydi. “Tuz ikamesi bir alternatifi temsil eder. Sodyumun %25’inin potasyumla değiştirilmesi, tat özelliklerini korumak aynı ve aynı zamanda faydalar sağlar”.

Açıkça sorulan soru, neden daha fazla sodyumun yerini potasyum almadığıdır. Ve yine lezzet sorunu ortaya çıkıyor.

“Bugün, sodyumun potasyumla değiştirilmesinin %66 veya 75’e kadar çıkabildiği farklı oranlarda ikame tuzlarımız var. İkame derecesi ne kadar yüksek olursa kabul edilebilirlik de o kadar düşük olur, çünkü potasyum ( Bir mineral olmasına ve katkı sağlamasına rağmen) tuzlu tat), sodyumdan farklı olarak, daha acı ve metalik bir tat“Choi cevap verdi.

Arjantinli rehberler ne diyor

2018 Arjantin HTA fikir birliği, zenginleştirilmiş tuzların kullanılmasının faydalarını ele alıyor.

“Genel tuzun tek başına veya sodyumla veya birbirleriyle kombine haldeki potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi diğer mineral tuzlarla değiştirilmesi, kısmen başarılıSAHA, Arjantin Kardiyoloji Derneği (SAC) ve Arjantin Kardiyoloji Federasyonu (FAC) tarafından hazırlanan belgede, tuzluk tarafından sağlanan sodyumun günlük sodyum alımının daha düşük bir yüzdesine işaret ettiği göz önüne alındığında, “diyor.

“Sodyum tüketiminin nereden geldiği bizim gibi toplumlarda çoğunlukla işlenmiş gıdalarEndüstriyel düzeyde kullanımının nüfus düzeyinde büyük bir etkisi olacaktır” dedi Choi ve bu düzeyde ürünlere sodyum eklenmesinin azaltılmasının da önemli olduğunu vurguladı.

Arjantin’de, bazıları aroma veya şifalı bitkiler içeren, bazıları ise farklı oranlarda potasyum ikamesi içeren düşük sodyum tuzları için seçenekler vardır. Profesyoneller, etiketleri dikkatlice aramanızı ve okumanızı tavsiye ediyor. Ve şunu dikkate almak gerekir ki onlar daha pahalı geleneksel sofra tuzundan daha iyidir.

“Çok uygun maliyetli bir önlem olmasına rağmen, bu tür tuz ikamesine erişim, düşük gelirli nüfus için bir engel“, beslenme ve yüksek tansiyon konusunda uzmanlaşmış doktoru tanıdı.

Potasyum açısından zengin besinler

Diyalog halinde ZurnaRomero, potasyumun faydalarının yalnızca zenginleştirilmiş tuzların kullanımıyla elde edilmediğini vurguladı.

“Sofra tuzlarını sadece potasyum takviyeli tuzlarla değiştirmek maksimum faydayı sağlamayacak. Ayrıca insanların bunu yapması gerektiğini de anlamamız gerekiyor. Potasyumun neredeyse iki katını tüketin şu anda yediğinizden daha fazla” diye vurguladı.

Amaç, Günlük 3,5 gram Arjantin nüfusunun ise 2,1 tükettiğini söyledi.

“Her zaman yasak olan şeyleri (tuz tüketimi gibi) doktorlar artık insanlara tavsiye etmeyi öğreniyor Potasyum açısından zengin yiyecekleri daha fazla yiyin (Genel olarak bunlar mercimek gibi tahıllar, meyveler, sebzeler, portakal suyu, yoğurt, süttür).”

Arjantin’de etiketleme yasası, sodyum miktarının zorunlu olduğunu, ancak potasyumun zorunlu olmadığını belirlemektedir.

“Bir gıdanın ne kadar sodyum ve potasyum içerdiğini bilerek, kişinin doğru mu yoksa yanlış mı yediğini hızlı bir şekilde anlayabiliriz. Genel olarak konuşursak, eğer sodyum miktarı, potasyum miktarının iki katı ise, o yemek çok tuzlu ve işe yaramıyor. Ve bunun tersi de geçerlidir; eğer sodyumdan daha fazla potasyum içeriyorsa, yemek iyidir” dedi.

Romero, sağlık profesyonellerinin idrar analizi yoluyla sodyum ve potasyum alımının ne kadar dengeli olduğunu ölçebileceğini ve buna dayanarak hastalara özel önerilerde bulunabileceğini söyledi. “Sodyum miktarının potasyum miktarına bölünmesiyle elde edilen sonuç 2’den büyükse, bu, hastanın potasyumun iki katı kadar tuz tükettiği ve sadece sodyumu azaltmakla kalmayıp potasyumu da artırması gerektiği anlamına gelir.” sonuçlandı. .

➪ Sağlık ve esenlik hakkında bölüm notlarında ele almamızı istediğiniz sorularınız mı var? Buraya tıklayarak Clarín Yardım Merkezi’ne girin, Editöre mesaj ve sonra Buena Vida’ya Sorular. Sorunuzu bize yazın ve gönderin. Hazır!​

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir